• "Geluk ervaren is jezelf kunnen zijn met soms een beetje hulp van een ander"

  • "Geluk ervaren is jezelf kunnen zijn met soms een beetje hulp van een ander"

  • "Geluk ervaren is jezelf kunnen zijn met soms een beetje hulp van een ander"

Van wie krijgt u zorg?

Met een PGB kiest u zelf uw zorgverlener. Dat kan een vertrouwd persoon zijn, zoals een familielid of buurvrouw. Maar ook een beroepskracht, bijvoorbeeld iemand van een zorginstelling, een freelancer of iemand anders.

Afspraken met uw zorgverlener

U sluit een zorgovereenkomst af met uw zorgverlener. In deze overeenkomst staan de afspraken over uw zorg. Zoals de tijden waarop u zorg krijgt en wat u daarvoor betaalt.

Welke afspraken u moet maken en hoe u uw zorgverlener kunt uitbetalen, hangt af van:

  • Uw relatie met de zorgverlener (partner/familie of niet).
  • Hoe uw zorgverlener werkt (zelfstandig of in dienst bij een instelling).

Kies de juiste zorgovereenkomst

Om zeker te weten dat u alles goed regelt, is het verstandig om een modelovereenkomst te gebruiken. Welke modelovereenkomst u kunt gebruiken, hangt af van wie uw zorgverlener is. voor De Nieuwe Zorg kunt u deze gebruiken: ZorgovereenkomstPGB.pdf

Zorginstelling
Is uw zorgverlener in dienst van een instelling, zoals een thuiszorginstelling, uitzendbureau of bemiddelingsbureau? Dan sluit u een zorgovereenkomst met deze instelling af.

Meer informatie over de zorgovereenkomst voor zorginstellingen.

Zorgverlener - freelancer
Uw zorgverlener is niet in dienst van een instelling en werkt voor meer opdrachtgevers. U bent 1 van de opdrachtgevers. Dan is uw zorgverlener een freelancer. Een freelancer betaalt zelf belasting en premies aan de Belastingdienst. Vraag uw freelancer om een 'Verklaring Arbeidsrelatie' van het type 'winst uit onderneming'. Hiermee weet u zeker dat uw zorgverlener echt als freelancer werkt en wordt voorkomen dat u achteraf loonbelasting moet betalen aan de Belastingdienst. 

Zorgverlener in dienst
U neemt de zorgverlener in dienst. U wordt dan werkgever van uw zorgverlener.

Meer informatie over de zorgovereenkomst bij zorgverlener in dienst - arbeidsovereenkomst.

Partner of familielid
Wilt u zorg van een partner of familielid? Dan sluit u een zorgovereenkomst af met hem of haar. Gebruik deze zorgovereenkomst alleen voor uw partner en familieleden in de eerste of tweede graad. Dat kan uw opa, oma, vader, moeder, broer, zus, kind of kleinkind zijn. Of een partner van een van deze familieleden.

Meer informatie over de zorgovereenkomst voor een voor een partner of familielid.

Weet u niet zeker welke overeenkomst u moet gebruiken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (030) 264 82 00.

Verschil met een zorgbeschrijving

Soms wordt u  door  het zorgkantoor of gemeente gevraagd een zorgbeschrijving in te vullen. Daarin vertelt u hoe uw zorg eruit gaat zien. Dit is wat anders dan een zorgovereenkomst.

  • De zorgbeschrijving gaat over de inhoud van de zorg, zoals wat doet de zorgverlener voor u. 
  • De zorgovereenkomst gaat vooral over contractuele afspraken en de arbeidsverhouding met uw zorgverlener, zoals werktijden en loon. 

Een zorgovereenkomst is altijd verplicht. Een zorgbeschrijving is soms verplicht. Het is dus mogelijk dat u twee formulieren moet invullen.